Loslaten is misschien wel een van de moeilijkste dingen in het leven. Loslaten van patronen, gedachten, geliefden, je kinderen, om maar een paar dingen te noemen. En als je gaat scheiden, is er iets belangrijks dat losgelaten moet worden, iets waarvan je misschien niet eens doorhad dat je het had, en iets dat meestal ook als een totale verrassing komt: ‘het plaatje’. Hoe kun je daarmee leren omgaan?

Neem het verhaal van Rein en Sophie. Het liep niet meer, er was geen spanning meer, ze hadden elkaar eigenlijk niets meer te vertellen; het was op. Uiteindelijk besloten zij uit elkaar te gaan.

Toen de bal ging rollen van het informeren, regelen en afspraken maken, werd het toch ineens veel moeilijker dan zij van tevoren hadden gedacht. Er was veel verdriet, boosheid, en met name verwarring. Waarom was het nou zo moeilijk? Het was toch duidelijk, het werkte echt niet meer en dit was echt het beste voor iedereen?! En toch…

Om verder uit te zoeken waarom er toch zoveel verdriet en verwarring was kwamen zij bij mij in de praktijk. Eerst samen, daarna apart. Het bleek toch fijner om hun verhaal los van elkaar te verwerken. Iedereen is nu eenmaal anders en heeft zijn/haar eigen manier van verwerken, emoties tonen en elk gezinslid doorloopt het rouwproces op een andere manier en tempo.

Na 1 coaching sessie kwam Sophie erachter dat ze heel veel moeite had met het feit dat ‘het plaatje van het hebben van een gezin’ dat ze al van kind af aan had, in duigen was gevallen. Ze moest het loslaten, want het plaatje zou nu anders gevormd worden. Het loslaten kostte tijd, deed haar diep verdriet, maar na een aantal coaching sessies, voelde ze zich lichter, herboren en klaar om een ander stuk aan haar bestaande puzzel te gaan leggen.

Voor Rein was het anders. Zijn grootste pijn zat in het feit dat hij er niet voor had kunnen zorgen dat zijn kinderen in een veilige en stabiele basis zouden kunnen opgroeien. Hij voelde zijn enorme boosheid en teleurstelling daarover en was erg blij dat hij deze kon voelen en uiten.
Ook hij was hierdoor in staat om verder te bouwen aan zijn levenspuzzel.

De laatste sessie heb ik Sophie en Rein weer samen gecoacht, want zij wilden graag samen verder bouwen aan de levenspuzzel van hun kinderen. We hebben toen gewerkt aan inzicht verkrijgen in hun beider communicatiestijl en tools geleerd om compromissen te kunnen sluiten.

Wil jij ook net als Rein en Sophie, een succes maken van je scheiding, zodat jij verder kunt bouwen aan jouw eigen levenspuzzel en samen aan die van je kind(eren)?

Bel of mail mij voor een vrijblijvend introductie gesprek, zodat we samen kunnen bepalen wat het beste bij jou past.