De natuur is zich aan het terugtrekken, naar binnen. De bomen hebben hun bladeren losgelaten, de eekhoorns zijn hun wintervoorraad aan het aanleggen, zodat ze zich in hun hol kunnen terugtrekken, en vogels trekken naar het warmere zuiden. Dit alles om te kunnen hernieuwen, vernieuwen, en loslaten om daarna weer langzaam terug te komen met nieuwe bladeren, bloemen, jonge dieren, nieuw leven. Met strakke regelmaat doet de natuur dit elk jaar weer, om zich sterk te houden, te blijven ontwikkelen, en groeien.

Hoe volgen wij dit als mens? Al jaren aanschouw ik wat er om mij heen gebeurt, en doe ik zelf vrolijk mee in ons eigen ritme: in de zomer, wanneer we bol staan van de energie, wanneer de dagen langer zijn en we niet zo snel naar huis willen omdat het koud en donker is, trekken we een aantal weken de stekker uit het werk om vakantie te nemen en van de warmte te genieten en de weken dat we wel werken, doen we het ‘lekker rustig aan omdat er toch niet zoveel gebeurt’. Terwijl we in de winter, wanneer we minder energie hebben, minder actief zijn, snel naar huis willen omdat het al zo laat lijkt, juist tegen het einde van het jaar, nog even een extra tandje bijzetten, om de ‘to do’-lijst af te krijgen, de laatste omzet te maken, de mensen te evalueren, om te zorgen voor een schone lei in het nieuwe jaar.

En ik doe hier ook aan mee, maar waarom? Eigenlijk ben ik moe en wil ik binnen zijn, rustiger doen, bij mijn gezin zijn, omdat mijn energie voornamelijk naar binnen gekeerd wil zijn. Net als in de natuur. Ik vraag mij al heel lang af: “Waarom doen we dit, waarom doe ik dit? Jaar in jaar uit? Vergaat de wereld? Krijgen we op ons kop wanneer we onze lijstjes niet af hebben? Word je vergeten als je nu niet hard werkt? Waarom trekken we zo’n eindsprint in december?

Wat zou er gebeuren wanneer we gewoon die maand eens met de natuur, gaan afbouwen, naar binnen keren, rustiger aan doen en tijd voor onszelf en onze dierbaren nemen, meer om ons heen kijken en eens een praatje maken met een voorbijganger?

Mijn wens is al jaren, om juist in deze maand, en de maand januari, net als de natuur naar binnen te keren, een stap terug te doen, om met nieuwe inzichten en energie mens te kunnen zijn. Ooit heb ik geroepen: “Als ik het voor het zeggen heb in mijn werk, dan neem ik december en januari vrij! Vrij om te wandelen in de natuur, onverdeelde aandacht aan mijn kinderen en vrienden te geven, een trail of retraite te volgen, en te werken op een lager pitje, nieuwe mensen te ontmoeten en verbindingen maken.”

Het mooie is: nu heb ik het voor het zeggen! Als startende ondernemer vind ik het wel een uitdaging om meteen 2 maanden vrij te nemen, dus ik besloot in ieder geval te beginnen met nu rustiger aandoen, dan 2 weken vrij te nemen en langzaam weer op te bouwen in januari. En voor de volgende winter, wanneer ik hopelijk weer een goed en vooral inspirerend jaar achter de rug heb, zet ik de intentie om er 4 weken van te maken en in de zomer gewoon door te werken. Doe je mee?

Met een winterwarme groet,

Brechje
brechje@brechjevangeenen.nl